· 

Tien dingen die je moet weten over titanium

Hallooo!!! Wij proberen elke maand een nieuwe blog online te zetten. We beginnen met 10 dingen die je moet weten over verschillende onderdelen/producten in de motocross. Hierbij de binnenbanden! Veel lees plezier.

(1) Overvloed. De meeste mensen denken aan titanium als een zeldzaam metaal vanwege de hoge prijs. De waarheid is dat titanium het vierde meest voorkomende metaal in de aardkorst is achter aluminium, ijzer en magnesium (in die volgorde). Titanium is goed voor 0,62 procent van de aardkorst. Titaan in zijn ruwe vorm kopen is vrij goedkoop. Het proces om het metaal te isoleren is wat het prijskaartje dramatisch verhoogt.

 

 

(2) Geschiedenis. Titanium werd voor het eerst ontdekt in 1791 door William Gregor van Groot-Brittannië, die het voor het eerst naar zichzelf noemde, gregoriet. Het werd vervolgens herontdekt in 1793 door een Duitse scheikundige die het element vernoemde naar de Griekse mythologische reuzen, de Titanen. Pas in 1797 werd gevonden dat gregoriet en titanium hetzelfde element waren; het proces om titanium te isoleren was echter pas meer dan 100 jaar later succesvol - in 1910.

 

(3) Kroll-proces. De meest efficiënte manier om titanium te extraheren werd ontdekt door William Kroll in 1937. Tot op de dag van vandaag wordt hetzelfde proces gebruikt, met enkele kleine variaties. Het smeltpunt van titanium van 3034,4 graden Fahrenheit (dat extreem hoog is) maakt het productieproces energie-intensief, wat resulteert in een duur productie- en fabricageproces.

 

(4) Kenmerken. Titanium staat bekend om zijn hoge sterkte-gewichtsverhouding. Het is meer dan twee keer zo sterk als 6061-T6 aluminiumlegering en bijna de helft van het gewicht van T-4 roestvrij staal. Het metaal is ook corrosiebestendig, waardoor het aantrekkelijk is voor veel verschillende industrieën.

 

 

(5) Prijs. De prijs van titanium is ongeveer het dubbele van brons, vier keer die van messing en 10 keer die van T-3 aluminium. Geen wonder dat titanium onderdelen voor motoren zo duur zijn.

 

(6) Gebruik. Vanwege de hoge treksterkte-dichtheidsverhouding, hoge barstbestendigheid, hoge temperatuurbestendigheid, hoge corrosieweerstand en vermoeidheidsweerstand, worden titaniumlegeringen gebruikt in verschillende militaire toepassingen zoals vliegtuigen, pantserplaten, marineschepen, ruimtevaartuigen en raketten. Het grootste deel van al het gewonnen titaniumerts (ongeveer 95 procent) wordt geraffineerd tot titaniumdioxide, dat vervolgens wordt gebruikt in verf, papier, tandpasta, plastic en zonnebrandmiddelen vanwege de helderheid en hoge brekingsindex. Andere toepassingen zijn medische implantaten, opslag van nucleair afval, sieraden, automobieltoepassingen en motorraces.

 

(7) Magnesium. Hoewel titanium de hete grondstof is voor lichtgewicht metalen, kan magnesium het metaal van de toekomst zijn. Het is 50 procent lichter dan titanium, maar het proces van extruderen en lassen van het materiaal moet nog worden geperfectioneerd. Het grijsachtige metaal wordt op veel onderdelen van fabrieksfietsen gebruikt, zoals koppelings- en ontstekingsdeksels, naven en remklauwen, om het gewicht van de machine te verlichten.

 

(8) FIM. In het FIM rule book is titanium alleen beperkt bij gebruik op de achterremschijf. Het frame zou technisch gezien van titanium kunnen zijn, hoewel er een origineel gehomologeerd model van dezelfde fabricage zou moeten zijn. Volgens het FIM regelboek is er geen sprake van titaniumbeperkingen, behalve het frame.

(9 ) Ongeveerd gewicht. Als u geld wilt uitgeven aan dure titanium onderdelen, willen we dat u de beste waar voor uw geld krijgt. De beste plaats om uw motor te verlichten is waar het gewicht niet is afgeveerd. Ongeveerd gewicht is elk gewicht dat onder de veren hangt. Dit gewicht is nauwer verbonden met de grond dan het gewicht erboven, want wanneer u een stoot raakt, wordt het onafgeveerde gewicht samengedrukt in het chassis om de impact te absorberen. Titanium schokveren, assen of verbindingsbouten (allemaal onder de veren) bieden de beste prestatiewinst voor uw geld.

 

(10) Voedsel. Titaandioxide is het natuurlijk voorkomende oxide van titanium. Het heeft veel toepassingen, hoewel een controversieel gebruik in voedsel zit. Het wordt gebruikt als een pigment in voedingsmiddelen, zoals kauwgom, snoep, snoep, mayonaise, yoghurt en andere zuivelproducten. Het enige doel is om deze producten aantrekkelijker te maken. In 2015 kondigde Dunkin 'Donuts aan dat het de stof niet langer in zijn voedsel zou gebruiken. Er is niet genoeg onderzoek om een sterke mening te vormen over het gebruik van titaniumdioxide in voedsel, maar wil je eten waar je uitlaatpijp van is gemaakt?